donderdag 21 maart 2013

Niet sparen, maar besteden



De eigen bijdrage aan de AWBZ is per 1 januari 2013 verhoogd. Ouderen die in een verzorgingstehuis wonen, moeten hun spaargeld opeten. Onrechtmatig beleid!

Ouderen met een vermogen moeten meer gaan bijdragen in het geval ze in een AWBZ-instelling terecht komen. De eigen bijdrage wordt verhoogd als de oudere meer dan €20.000 aan spaargeld achter de hand heeft. De ouderen die in het verleden gespaard hebben, worden gestraft met een verhoging van de eigen bijdrage van 8% over het spaarkapitaal. De verhoging van de eigen bijdrage pakt onredelijk uit voor een groot deel van de ouderen.

De maatregel vind ik terecht indien er wordt gesteld dat boven de €100.000 een hogere bijdrage moet worden betaald. Er zijn veel ouderen met een slecht pensioen. Om dit gedeeltelijk aan te vullen hebben ze altijd zuinig geleefd. Vervolgens gaat de politiek het met veel moeite bij elkaar gespaard geld weer gedeeltelijk afpakken.

Bezuinigingsmaatregelen zijn niet te voorkomen, maar zorg in ieder geval voor een eerlijke verdeling van de pijn. Het is volkomen onterecht dat mensen gestraft worden omdat ze een gering vermogen hebben opgebouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten