zondag 23 juni 2013

Hoge advieskosten voor banksparen



Volgens Geldenrecht.nl zijn de advieskosten voor banksparen bij de Rabobank onlangs verhoogd van €100 naar €300. Onder druk van de AFM heeft de bank de oude kostenstructuur aan moeten passen om het product en het advies transparant te houden.

In de oude kostenstructuur had de bank een deel van de kosten die ze in rekening moeten brengen bij de klant in het product verwerkt. In het kader van het provisieverbod dat sinds 1 januari van dit jaar geldt, is dat niet meer toegestaan.

Er zijn nog steeds veel onduidelijkheden over de nieuwe manier van in rekening brengen van advies- en bemiddelingskosten bij consumenten. In het verleden werd de vergoeding voor de bemiddelaar verstrekt door de verzekeraar of de bank. Door de woekerpolisaffaire is er voor financieel complexe producten gekozen voor een andere manier van kostenverrekening. Door de kosten rechtreeks in rekening te brengen bij de klant kan de klant vergelijken en kiezen om met een andere adviseur in zee te gaan.

Het provisieverbod heeft inderdaad gezorgd voor transparantie, maar heeft ook ontmoedigd om financiële producten af te sluiten. Een lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening afsluiten wordt nu vaak vanaf gezien door de hoge kosten die in rekening worden gebracht voor het advies. Een gezin met een kleine beurs gaat geen €400 tot €600 betalen voor een advies gericht op aanvulling op het pensioen waarin ze maandelijks €50 tot €100 in willen storten.

De kosten die bemiddelaars in rekening brengen zijn mede zo hoog door zeer strenge eisen die de AFM stelt aan het advies. De adviseur moet ook voor een lijfrenteverzekering met een lage inleg een volledig overzicht hebben van de financiële situatie van de klant voordat de verzekering mag worden afgesloten. Eisen stellen is goed, maar de AFM kan ook doorslaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten