zondag 17 februari 2013

ICBC – Sparen bij een Chinese bank



Sparen loont op dit moment niet. De inflatie is torenhoog en de spaarrente blijft maximaal steken op 2,25%. De hoogste spaarrente wordt op dit moment geboden door een Chinese bank, namelijk de “Industrial and Commercial Bank of China” (ICBC).

Ondanks de hoogste spaarrente zullen spaarders niet massaal gaan overstappen naar deze Chinese bank. Nederlanders zijn huiverig geworden om hun geld onder te brengen bij een buitenlandse bank. In 2008 werd de hoogste spaarrente geboden door de IJslandse Icesave. Ze boden 5,25% en lieten hiermee de concurrentie ver achter zich. In 2008 is de bank omgevallen mede door de slechte economische omstandigheden in de wereld. De particuliere spaarders hebben hun geld teruggekregen, maar het vertrouwen in buitenlandse banken is verdwenen.

De meeste mensen zullen er nog nooit van gehoord hebben, maar ICBC is zeker geen kleine buitenlandse bank. De bank heeft maar liefst 259 miljoen particuliere klanten. Deze klanten komen vrijwel allemaal uit China, maar de bank gaat nu ook buiten China aan de weg timmeren. Met nog enkele aanbieders bieden ze de hoogste spaarrente van dit moment aan. Voor een deposito met een looptijd van één jaar biedt de bank een spaarrente van 2,94%.

De depositogarantieregeling van Luxemburg is op de bank van toepassing. De garantie bedraagt net als in de Nederlandse regeling €100.000 per rekeninghouder. De kans op omvallen van deze bank is klein, want de Chinese overheid zal dat niet zomaar laten gebeuren, maar ik ga mijn geld niet toevertrouwen aan deze bank.

3 opmerkingen:

  1. Er geldt een garantieregeling, maar ik kom liever niet in een dergelijke situatie terecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bovendien is het ook weer niet zo dat de rente van deze Chinese bank (2,25%) veel hoger is dan de hoogste spaarrente van Nederland op dit moment (2,22%, LeasePlan Bank). Daar komt bij dat de spaarrente bij deze Chinese bank niet stabiel is, getuige de daling van de variabele rente met maarliefst 0,3 procent begin februari (bron: Sparen.nl).

    BeantwoordenVerwijderen